De voor- en nadelen van 3D printen

Zoals elke menselijke uitvinding heeft 3D printtechnologie zowel positieve als negatieve gevolgen voor het milieu en de economie. Door voorwerpen te creëren via een additief proces wordt minder materiaal verspild dan wanneer men een ontwerp uit een blok snijdt. Het printen van beperkte oplages voorkomt dat de markt wordt overspoeld met overbodige spullen die toch op de stortplaats belanden. Het recreëren van een kapot onderdeel vanuit een digitaal bestand moedigt het repareren van voorwerpen aan. Zo voorkomt men dat voorwerpen worden weggegooid en een goedkope vervanging wordt gekocht. Dankzij de 3D printtechnologie waren hulporganisaties in staat om in het door een aardbeving getroffen Haïti snel en goedkoop medische artikelen te printen. Niet alleen werden zo tekorten aangevuld, maar ook kapotte of ontbrekende onderdelen vervangen waardoor apparatuur weer in gebruik kon worden genomen.

3D printen versnelt het prototype proces

Als je kijkt naar de financiële voordelen zorgt 3D printen ervoor dat het prototype proces versnelt waardoor minder tijd nodig is om modellen te bouwen en testen. Hierdoor verbetert de research en development fase. 3D printen is nog steeds een nieuw concept voor de massa, toch bestaat het al meer dan 20 jaar. Dit heeft ervoor gezorgd dat pioniers de ervaring en expertise in huis hebben om gebruik te maken van de mogelijkheden van deze vorm van printen. Voor veel consumenten vergt het echter een aanzienlijke investering in zowel geld als tijd om kennis te vergaren van de materialen, processen en afwerking. Als je zelden print is het niet zinvol om zo’n investering te doen.

De gevaren en mogelijkheden van 3D printen voor de toekomst

3D printen ontwikkelt zich voortdurend. De technologie heeft echter nog een lange weg te gaan, met name op het gebied van grondstoffen voor geavanceerde producties. Printsnelheid, het aanbod aan materiaal (waaronder filament), gebruiksgemak en investeringskosten worden continu verbeterd en verder ontwikkeld. Op al deze gebieden dient men echter serieuze vooruitgang te boeken om van de 3D printer een heus massaproduct te maken, zoals de inkjetprinter al jarenlang is.

Het gevaar voor onnodige overproductie

Ook al bestaat de mogelijkheid om een eigen creatie af te drukken, toch betekent dit niet dat het nodig is. De 3D printtechnologie heeft de potentie om de productie van bedrijven naar particulieren te verschuiven. Er bestaat echter geen garantie dat elke kunstenaar of hobbyist zich duurzaam zal opstellen. Het is namelijk verleidelijk om tientallen voorwerpen te produceren. Veel mensen houden dan ook van een machine die van hun digitale droom een realiteit maakt.

Het is interessant om te zien wat de toekomst brengt voor een machine die nu al organen en volledige huizen tot leven wekt met de snelheid, nauwkeurigheid en precisie van een robot.

De voor- en nadelen zijn hieronder overzichtelijk op een rijtje weergegeven.

Voordelen:

  • mogelijkheden voor de medische en design sector;
  • vermindert arbeidstijd en kosten;
  • meer mogelijkheden voor maatwerk;
  • versnelt het prototype proces, waardoor wordt bezuinigd op de tijd die nodig is om modellen te bouwen en testen.

Nadelen:

  • 3D printtechnologie heeft nog een lange weg te gaan;
  • afdruksnelheid;
  • beperkt materiaalaanbod;
  • niet altijd gemakkelijk om te gebruiken;
  • het gevaar voor onnodige overproductie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *